Linkuri didactice
Site admin
Alătură-te celorlalți 80 de abonați.
Stimați membri și colaboratori,
Vă anunțăm cu bucurie faptul că proiectul „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar” inițiat de către Asociația Învățătorilor din județul Bacău a fost aprobat spre finanțare de către Consiliul Județan Bacău în luna iulie 2018, având drept scop creșterea gradului de cultură administrativă și civică, prin promovarea valorilor patrimoniului cultural al judeţului Bacău.
Plecând de la premisa că totul e tradiţie, totul e ceea ce am moştenit de la strămoşii noştri şi totul e cum vom reuşi să păstrăm și să transmitem mai departe generaţiilor următoare. Poporul român, aşezat de veacuri pe aceste meleaguri a moştenit o bogată zestre spirituală. Bogăţia lingvistică este cuprinsă în toate genurile literare ale creaţiilor populare: doine, balade, basme şi legende, proverbe şi zicători, poezii. Bogăţia spirituală mai cuprinde toate creaţiile meşteşugarilor, ceramică, obiecte din lemn, ţesături, tapiserii, cusături şi broderii, dar şi bucatele tradiţionale.de legătură între generaţii. Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Ele sunt documente grăitoare privind istoria şi cultura tuturor popoarelor, acestor locuri. Imensul tezaur folcloric constituie o componentă valoroasă, o moştenire de preţ, pentru toţi cei care trăiesc şi vieţuiesc pe acest pământ.
Într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de cele mai multe ori se promovează kith-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor încep să se piardă, să se uite asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toţii ştim că există, dar este acolo în casa bunicilor de la ţară.
În perioada implementarii proiectului se va derula simpozionul cu tema „CULTURA BĂCĂUANĂ, LA IMPLINIREA A 100 DE ANI DE STAT UNITAR” prin care se va urmări promovarea drepturilor culturale fundamentale (accesul la cultură şi participarea la viaţa culturală), implementarea în rândul elevilor a interesului pentru educație și cultură, creşterea contribuţiei educației la coeziunea şi incluziunea socială, realizarea de schimburi de experienţă între cadre didactice din județul Bacău. Prin acest proiect se dorește promovarea culturii tradiționale din judeţului Bacău prin acţiuni cu caracter istoric, cultural și educativ.
Prin abordarea acestui proiect nu se dorește o schimbare majoră a percepţiilor naţionale asupra tradiţiilor, obiceiurilor şi folclorului românesc, ci o sensibilizare a noastră, a tuturor, o abordare diferită a culturii tradiționale băcăuane.
Vom reveni cu informații privind calendarul desfășurării evenimentelor legate de proiect.
Va multumesc pentru invitatie si voi participa cu mare drag la activitatile din proiect! Va doresc o vacanta placuta si spor in toate!Cu respect, inv. Vasilica Moghior