Probleme şi necesitãţi legate de grupul ţintă/beneficiarii proiectului „Într-o situație critică, orice secundă contează!”

sigla primarie

Viața unei persoane accidentate depinde, în mare măsură, de momentul acordării primului ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Din păcate, mulți oameni mor zilnic în România din cauza unor incidente în care acordarea primului ajutor, până la sosirea ambulanței, ar fi putut salva vieți. Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006. În art. 87, aliniatul 1 se face precizarea că acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de către orice persoană instruită în acest sens.

Cu toate că primul ajutor nu este o substituire a intervenției medicale de urgență, este un pas inițial vital în intervenția care oferă o contribuție efectivă și rapidă. Aceasta reduce severitatea traumatismelor și îmbunătățește șansele de supraviețuire, în același timp.

Dascălii din școli și părinții elevilor, ba chiar și unii dintre elevi, consideră că insuşirea cunoştinţelor de bază şi a deprinderilor practice, pentru acordarea primului ajutor în situaţii de accidente este imperios necesară deoarece îi vor ajuta în viitor și vor ști cum trebuie să reacționeze și să acționeze în cazul unui accident.

O măsură de prim ajutor este importantă indiferent de vârstă. Normal că un adult poate să fie mai eficient, poate să prindă mai repede şi să facă mai bine manevrele, dar şi pentru cei 120 de elevi este binevenită instruirea în acordarea primului ajutor, din mai multe puncte de vedere: se acomodează cu utilizarea limbajului specific acestui domeniu, deprind aceste manevre în contextul unei activități extrașcolare şi li se dezvoltă un comportament de protejare a sănătății personale și a vieții celorlalți, pentru ca, pe viitor, când vor crește, să pună în practică cele învățate. Pentru cei mai mici dintre elevi este foarte important să învețe să ceară ajutor și să descrie situația cât mai clar posibil.

Asociaţia Învăţătorilor din județul Bacău susține necesitatea ca dascălii să știe să acorde primul ajutor, însă rămâne problema asigurării instruirii specifice, care este furnizată contra cost, de organizații nonprofit sau instituții care se ocupă de formarea cadrelor didactice, aceasta fiind una dintre sursele de venit ale acestor organizații, iar în învățământul primar, în viitorul apropiat, acest domeniu ne dorim să fie acoperit de o disciplină opțională.

Începând cu noul an școlar vor debuta și cursurile. Înscrierile cadrelor didactice și elevilor vor fi gestionate de către membrii echipei proiectului. Datele de contact vor fi comunicate pe grupul asociației.

Proiect realizat cu sprijinul Primarului Municipiului Bacău şi al Consiliului Local al Municipiului Bacău. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Municipiului Bacău şi nu implică nicio responsabilitate din partea acestora.

„Bacău – Capitala Tineretului din România, în anul 2017”      

Rodica LEONTE, Președintele Asociației Învățătorilor din județul Bacău, managerul proiectului

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: